Pont Major, 21 - 17007 Girona

972 207 279

L’Economia del Bé Comú a l’escola FEDAC Pont Major

L’Economia del Bé Comú a l’escola FEDAC Pont Major

Balanç del Bé Comú

El model de l’Economia del Bé Comú (EBC), desenvolupada per l’economista austríac Christian Felber, és un dels 24 reptes del projecte #avuixdemà de les escoles FEDAC. El propòsit és promoure la cooperació en lloc de la competència, estant al servei de la societat, en contraposició de l’afany de lucre individual. 

L’èxit de l’economia actual es mesura amb dades com el PIB o el beneficis. Aquests indicadors no ens donen informació sobre el procés d’assoliment d’aquest èxit. Malauradament la sobreexplotació, el creixement desigual o la vulneració dels drets són habituals. 

Christian Felber proposa 4 àmbits mesurables per a valorar la nova economia

El 25 de maig de 2023 es va iniciar el procés d’anàlisi de l’Economia del Bé Comú a l’escola, seguint el model europeu de la matriu del bé comú. Conjuntament amb FEDAC Anglès i FEDAC Salt i l’assessorament de la Montse Junyent i en Fernando Lorenz de  l’ EBC Catalunya s’han analitzat les evidències, s’han valorat els indicadors, s’han cercat els punts forts, les àrees de millora i les propostes d’actuació de 5 aspectes: 

  • Dignitat humana en la cadena de subministrament
  • Propietaris i proveïdors financers
  • Persones treballadores 
  • Alumnes, famílies i altres organitzacions
  • Entorn social

En la darrera sessió de formació celebrada a la nostres escola el dia 23 de novembre de 2024, vam estar acompanyats per dos membres de l’EBC Girona en la qual vam tractar l’entorn social.

De tot aquest procés se n’ha extret un valor numèric que ha permès mesurar el grau d’aportació de l’escola al Bé Comú i un informe d’actuació per a millorar en els diferents aspectes. 

El dia 9 de gener de 2024 es va presentar al claustre acompanyats per la Montserrat Junyent i en Fernando Lorenz en què consistia la EBC  i es va comentar entre tots les propostes d’actuació a curt i mig termini. Com a punt final d’aquesta fase, les tres escoles van definir el nostre objectiu estrella: realitzar una acció de millorar de l’entorn natural, promovent la sostenibilitat. 

El 14 de febrer de 2024 compartirem el Balanç del Bé Comú a l’aula magna de la casa de cultura de la ciutat de Girona a les 18h  amb els assistents ( proveïdors, pares, entitats, associacions, etc….)

CreaEscola Quality Certificate for Education Website